Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaki z makiem i płatkami migdałowymi to idealny wypiek na śniadanie czy też kolację. Przepyszne mięciutkie ciasto połączone słodką masą makową i chrupiącymi migdałami to połączenie wybitnie smaczne.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8819
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 456
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8819
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 456
Składniki
Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od sporządzenia zaczynu. Drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Następnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie przygotowujemy ciasto właściwe. Ciasto możemy zagnieć rękoma lub zrobić za pomocą miksera. Ja ciasto przygotowałam za pomocą miksera. Do misy wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy przygotowany zaczyn i wbijamy jajka. Całość miksujemy około 10 minut, aż składniki się ładnie połączą. Na koniec wlewamy olej i ponownie miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Przygotowane ciasto odstawiamy na 1,5 godziny przykryte ściereczką. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy pół puszki masy makowej. Zwijamy rulon i dzielimy na 2-3 cm plasterki. Wykładamy na blaszkę i delikatnie formujemy. Ślimaki drożdżowe posypujemy płatkami migdałów. Przygotowane bułeczki ostawiamy jeszcze na pół godziny. Bułeczki pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.