Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe ślimaczki"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 21
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 96
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 21
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 96
Składniki
Ciasto. Drożdże rozcieramy z odrobiną ciepłego mleka i łyżką mąki. Resztę mleka, masło i cukier podgrzewamy do chwili, gdy tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Mąkę mieszamy z kardamonem. Wlewamy mleko, dodajemy wyrośnięte drożdże i jajko. Mieszamy, po czym przez 10–15 minut zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Masa. Miękkie masło ucieramy z cukrem i mielonym cynamonem na jednolitą masę.
Gdy ciasto podwoi objętość, wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Smarujemy cynamonowym nadzieniem. Zwijamy w roladę i kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Układamy na natłuszczonej blasze, odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200oC. Pieczemy do zrumienienia.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki około 0,70 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 246 kcal Białko 6,2 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia