Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe oponki waniliowo-cynamonowe"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 37
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31854
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 37
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31854
Składniki
Mleko gotuję z laską wanilii, przecedzam i odstawiam. Gdy jest już letnie, rozpuszczam w nim drożdże i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce.
Dodaję roztopione letnie masło, cukier, jajka, mąkę i sól. Wyrabiam mikserem na gładkie, lśniące ciasto, odstawiam.
Gdy ciasto dwukrotnie podwoi objętość, wałkuję je i wycinam szklanką oponki. Wkładam na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Ostudzone posypuję cukrem pudrem i cynamonem lub cukrem waniliowym z cynamonem.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena sztuki: około 0,70 zł.Źródło: Rewia