Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe ciasto z kruszonką"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1283
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 187
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1283
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 187
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Składniki
W misce wymieszaj wszystkie na zaczyn, odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj wszystkie na ciasto i wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne. przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (około godziny).
Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, zalej ciepłym roztopionym masłem. Dobrze wymieszaj i rozcieraj między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż wyrośnięte ciasto. Na nim poukładaj połówki umytych i osuszonych wypestkowanych śliwek skórką do dołu. Posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia na 1/2 godz.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C do suchego patyczka – około 45 minut. Kruszonka powinna się lekko przyrumienić.
ok. 80 minut • Porcja ok. 200 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie