Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz kolejny przekonałam się, że stare, sprawdzone przepisy są najlepsze – nie potrzeba dużo składników, a co najważniejsze ciastka zawsze wychodzą i są pyszne! Z przepisu wyszły mi aż 3 blachy ciasteczek. Ale nie czekały długo na zjedzenie :)
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10551
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 311
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10551
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 311
Składniki
Do śmietany dodajemy cukier, drożdże, żółtko i dokładnie rozcieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i śmietanę z cukrem, drożdżami i żółtkiem. Całość zagniatamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego dajemy marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi (możemy też wykrawać kwadraty i składać w trójkąty). Każde ciastko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.