Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasta to ja lubię, mało pracy dużo smacznego ciasta.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 351
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 13
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 75
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 351
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 13
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 75
Składniki
Blaszka 21 X 21 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, mleko lekko podgrzewamy. Do szerokiej miski : 1 rozkruszamy drożdże 2 posypujemy cukrem ze skórką cytrynową 3 sypiemy cukier 4 wylewamy utarte żółtka 5 wylewamy olej 6 dolewamy mleko 7 równomiernie po całości przesiewamy mąkę Nie można mieszać, zachować też podaną kolejność. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Potem zawartość miski należy wymieszać łyżką i przełożyć do blaszki. W blasze zostawić jeszcze na 30 min. W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 175 C przez około 50-60 minut.