Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dorsz paluszki lizać! Danie dla dzieci"
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 41
Prosty przepis na niezwykle smaczne krążki cebulowe. Do ciasta prócz mąki i p...
Odsłon: 94
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 41
Prosty przepis na niezwykle smaczne krążki cebulowe. Do ciasta prócz mąki i p...
Odsłon: 94
Składniki
Obierz ziemniaki i podgotuj, około 15 minut. Podziel je na łódeczki, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C. Piecz, aż się zezłocą, około 20 minut.
Pokrój umyte i odsączone z wody filety na paski, szerokości mniej więcej centymetra. Każdy przypraw odrobiną soli i pieprzu i starannie obtocz w rozmąconym jajku i bułce. Smaż na oleju, aż się zezłocą (około 3 minut z każdej strony). Układaj na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek i dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku solą. Żeby smakował lepiej, możesz dodać posiekany szczypior, natkę i koperek. Dzieci lubią wyraziste, ale naturalne smaki!
Umyj i wysusz sałatę, porwij na małe kawałki, przełóż do miski, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Możesz dodać pomidor.
Podawaj usmażone paluszki z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatą i sosem jogurtowo-czosnkowym. Dodaj cząstkę cytryny.
Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 5 zł, 170 kcal, dla 4 osób.Źródło: Olivia