Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, gdyż ciasto rozeszło się bardzo szybko... No cóż, może następnym razem się uda. Kopiec kreta przebił oryginał - jak dla mnie. To na pewno nie ostatnie moje spotkanie z nim ;-) polecam wszystkim, gdyż na prawdę jest przepyszne.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24009
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24009
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 100
Składniki
Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka. W cieście wydrąż delikatną dziurę tak, aby boki zostały nietknięte.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój bardzo drobno. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj mascarpone i rozdrobnioną czekoladę. Nałóż odrobinę masy na ciasto, ułóż pokrojone w plastry banany (można wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały odpowiedni wygląd), wyłóż drugą część masy. Wydrążony biszkopt ' rozetrzyj ' w rękach na drobniutkie części i posyp uformowany kopiec kreta.