Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowe tiramisu"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 238
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 238
Składniki
Na ciasto: jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (jajka przed rozbiciem należy sparzyć!) na białą puszystą masę. Ubijając, dodawać porcjami schłodzony ser mascarpone. Gotową masę schładzać przez ok. godzinę.
Przygotować poncz. Nasączyć nim jedną połowę biszkoptu, następnie rozłożyć na cieście szpatułką krem, oprószyć przez sitko kakao, przykryć drugim biszkoptem, także nasączyć ponczem, rozłożyć krem, obficie posypać kakao. Przed podaniem schładzać co najmniej 4 godziny.
ok. 300 minutŹródło: Twoje Imperium