Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jakiś czas robię przegląd kuchennych zapasów i tym razem padło na płatki kukurydziane, które jakoś ostatnio omijaliśmy i efektem była duża paczka corn flakes'ów z kończącym się niedługo terminem przydatności do spożycia. A że mam w zeszycie przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych, które kiedyś już piekłam i wyszły pyszne, chrupiące i pachnące orzechami niczym pieguski, tak więc długo się nie namyślając sięgnęłam po zeszyt i zabrałam się za pieczenie piegusków, które sprawdzają się doskonale jako przekąska na drugie śniadanie czy też pyszny dodatek do popołudniowej kawy albo wieczorne co nieco ze szklanką mleka.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 774
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 67
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 774
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 67
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Łączymy z masą jajeczną i powoli dolewamy roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie mieszamy
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy płatki ( odmierzając je w miarce nie uciskamy ich, bo potem będzie trudno oblepić je wszystkie ciastem ), słonecznik, pokruszoną czekoladę, żurawinę i drobno pokruszone orzechy
Wszystko razem mieszamy, najlepiej ręką, a następnie z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je na okrągłe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zostawiamy niewielkie odstępy
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na blaszce