Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Pyszne, proste ciasto na każdą okazję.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 265
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 265
Składniki
Białka ubić na pianę że szczyptą soli. Dodać cukier, potem żółtka. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Ostudzone ciasto napączować, posmarować powidłami śliwkowymi.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i serki, wymieszać. Dodać schłodzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, śmietanę i kakao. Całość zagotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać na jednolitą masę. Wystudzić. Kiedy polewa będzie zimna, ale jeszcze płynna, wylać ją na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!