Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser z ciasteczkami"
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 269
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 139
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 415
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 269
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 139
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 415
Składniki
Ciemną czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę oraz czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij mikserem. Zmniejsz obroty i, wciąż miksując, dodaj kakao, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego oraz mleko albo rum. Na koniec wlej przestudzoną masę czekoladową i miksuj aż dokładnie się połączą. Odłóż 4-5 łyżek masy.
Małą tortownicę wyłóż folią spożywczą lub folią aluminiową. Na spodzie rozłóż herbatniki, wolne miejsca wypełnij połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Posmaruj 1 masy kakaowej. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 warstwy deseru. Ostatnia warstwa to masa czekoladowa. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Deser wyjmij z tortownicy. Boki posmaruj odłożoną masą czekoladową i udekoruj roztopioną białą czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie