Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę przedstawić Wam prosty i bardzo udany przepis na pierogi. Ciasto jest miękkie i delikatne nawet na drugi dzień po podgrzaniu. Można je wyrobić w maszynie, ale ja wolę robić to ręcznie, ponieważ wyrabia się je bardzo szybko. Oszczędzamy wodę oraz czas i nie musimy już myć miksera. Uważam też, że ciepło dłoni nadaje wyrabianemu ciastu szlachetniejszy smak.
Silikonowa stolnica, wałek, duży garnek do gotowania, garnek na ugotowane pierogi, drewniana łyżka
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Ważne: Nie dodawaj do mąki wrzątku, tylko dobrze gorącą wodę. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolej trochę więcej wody. Mąka krupczatka też świetnie się nadaje. Do mieszenia użyłam siekaczki, ponieważ ciasto jest gorące i może parzyć dłonie. Pierogi wykrawałam wykrawaczką o średnicy 7 cm i wyszło mi około 45 sztuk, przy grubości rozwałkowanego placka na 2-3 mm. Ja akurat lubię mniejsze pierogi, takie, które można przekroić na pół i na dwa kęsy.
Zagotowałam wodę i odczekałam chwilę, aby nie wrzała – ok. 5 min. Wyciągnęłam masło z lodówki, żeby zmiękło. Wysypałam przesianą mąkę na stolnicę i dodałam masło oraz sól, zamiesiłam. Na tym etapie ma konsystencję ciasta na kruszonkę. Dolewałam po trochę gorącą wodę i miesiłam, tak aby mąka ją wchłonęła. Dobrze wyrobiłam ciasto, podsypując ciągle mąką. Uformowałam kulę, posypałam ją mąką, nakryłam folią spożywczą i zostawiłam do wystygnięcia. Podczas mieszenia podsypywałam stolnicę mąką tak, aby ciasto i pierogi nie kleiły się do powierzchni. Wymieszałam jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną (podczas gotowania nie puszczają dużo soku). Borówka jest dość kwaśna i cukier sprawi, że ta kwaskowatość nie będzie tak bardzo wyczuwalna.
Ciasto podzieliłam na porcje, rozwałkowałam placek grubości 2-3 mm i wykrawaczką o średnicy 7 mm formowałam placuszki. Nadziewałam je borówką i dobrze zaklejałam. Jak widać na zdjęciu obok, do środka wchodzi dość dużo jagód. Wrzucałam na gotującą i osoloną wodę po około 12 sztuk na raz i zamieszałam drewnianą łyżką, aby nie uszkodzić żadnego pieroga. Zaczekałam aż wypłyną na wierzch. Po 3 minutach wyjęłam je z wody do innego garnka, odczekałam 2 minuty. Polałam masłem, delikatnie podrzuciłam i gotowe. Smacznego!
WAŻNE! Ciasto rozwałkowałam na grubość 2-3 mm, dzięki temu jagody nie przebiją się przez ciasto i nie będą się rozgotowywać. Może zdarzyć się, że jakaś jagoda zrobi dziurkę w cieście, jednak samo ciasto jak tak elastyczne i miękkie, ładnie się poddaje, że bez problemu można ją zalepić. Po ugotowaniu pierogi można dowolnie dosłodzić, dodać śmietanę, jakiś owocowy sos, itp. Smacznego!