Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto po przełożeniu masą jest wysokie jak tort. Masę stanowi ubita kwaśna śmietana, żelatyna decyduje o konsystencji masy a nie ubijanie.. Upieczone placki są cienkie i kruche dzięki amoniakowi. Jeżeli mamy w domu zalegającą galaretkę to jest okazja na jej wykorzystanie.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 552
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 26
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijając. Przesianą mąkę razem z amoniakiem dodawać na przemian ze śmietaną. Ubić pianę z białek i z pół szklanki cukru. Gotową ubitą na sztywno pianę dodać do ciasta wszystko dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części
Blachę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blachy wyrównać. Każdy placek piec w temp 200ºC około 10-15 minut na złoty kolor.
Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu.(aby było szybciej najlepiej zrobić je dzień przed pieczeniem) Śmietanę ubić z cukrem tak aby cukier się rozpuścił. Rozpuścić 4 łyżki żelatyny w pół szklanki gorącej wody. Dodać ciepłą do śmietany. Poczekać aż lekko zgęstnieje. Stężałe galaretki pokroić w kostkę dodać do śmietany i przekładać placki. Na wierzch posmarować stopioną albo startą czekoladą.