Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czekoladowo - czekoladowy torcik :-) jeden kawałek wystarczy żeby uzupełnić zapotrzebowanie na czekoladę :-) dla czekoholików i nie tylko :-)
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Składniki
Biszkopt (piekę dzień przed składaniem tortu - łatwiej się kroi): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie śr. 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu blachę z biszkoptem upuścic na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. W tym samym dniu podgrzać śmietankę (nie doprowadzić do wrzenia), zestawić z palnika i dodac połamane w kostki czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić, wstawić do lodówki na całą noc (min. 12 godz). W dzień przygotowania tortu. Biszkopt przekroić. wzdłuż na 3 blaty. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej (nie wrzącej wody), lekko przestudzić ale nadal ma byc płynna. Do masy czekoladowej dodać Śnieżkę i ubijać kilka minut do uzyskania gęstej, puszystej masy. Wlać strumieniem żelatynę nadal ubijając. Na talerz lub paterę położyć obręcz od tortownicy (dzięki temu tort będzie róqny) wyłozyć 1 blat biszkoptu, delikatnie nasączyć (wodą z alkoholem lub cukrem), wyłożyć 1/3 część kremu, wyrównać, ułozyć ewentualne owoce, połozyć kolejny blat toru, delikatnie nasączyć, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać, ułozyć ewentualne owoce, połozyć ostatni blat biszkoptu, delikatnie nasączyć. Tort z obręczą wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu wyjąć, zdjąć obręcz, resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, dowolnie udekorować. Tosrt schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-)