Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czekoladowy torcik z nerkowcami"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 155
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 155
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 312
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 114
Składniki
Żółtka ubij na puch z jedną połową cukru, a białka z drugą na lśniącą sztywną pianę.
Do ubitych żółtek dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, przesiane kakao i tartą czekoladę. Wymieszaj dokładnie. Na końcu wmieszaj delikatnie pianę z białek. 3 Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdym narysuj koła o średnicy 24 cm. Następnie podziel ciasto na trzy części i rozsmaruj na kołach. Piecz w 180°C około 20 minut. Upieczone zdejmij z blachy i odłóż do wystygnięcia. Ostrożnie oderwij papier.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym. Dodawaj partiami ugotowany budyń. Pod koniec dodaj rum i tarte nerkowce. Krem podziel na 3 części, posmaruj każdy placek, sklej, wstaw do lodówki do stężenia.
Wierzch udekoruj roztopioną czekoladą i orzechami.
ok. 80 minut
Porcja ok. 285 kcal
Koszt porcji ok. 1,90 zł
Przepis na 16 porcjiŹródło: Kobieta i życie