Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowy torcik bez mąki"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 199
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 164
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 199
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 164
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Składniki
Ciasto: czekoladę połam na kawałki, rozpuść razem z tłuszczem w kąpieli wodnej.
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj do białości z połową szklanki cukru. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dołóż utarte żółtka. Na koniec wolno wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
Tortownicę (średnica 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wygładź szpatułką wierzch. Piecz około 20 minut w 180°C. Wystudź.
Krem: śmietankę kremówkę zagotuj na małym ogniu, dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj energicznie, żeby powstał gładki krem. Połącz z likierem. Schłodź.
Przygotowany i schłodzony krem wyłóż na wierzch upieczonego ciasta, wygładź i odstaw do lodówki, żeby zastygło (co najmniej na dwie godziny).
czas przygotowania 45 min, czas pieczenia ok. 20 minŹródło: Chwila dla Ciebie