Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką powoli dodajemy przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą ok 3 godziny. Wystudzamy. Słonecznik prażymy na suchej beztłuszczowej patelni. Upieczony biszkopt dzielimy wzdłóż na dwa placki. 1/4 szklanki wódki rozcieńczamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy spód ciasta. Masło ucieramy dodając zimny karmel oraz słonecznik (ok 1/4 szklanki słonecznika odkładamy aby posypać wierzch ciasta). Można wlać odrobinę spirytusu. Gotowym kremem smarujemy nasączony spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszając zostawiamy na piecu do rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to dolewamy mleka. Wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby je schłodzić. Smacznego!