Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły Wam się klasyczne serniki, to taki chyba pokochacie miłością od pierwszego spróbowania <3 Mało, że pięknie wygląda, pachnie niesamowicie, to smakuje tak, że wyskoczysz z kapci ;) Przepis pojawił się kiedyś na przepisach w Interii. Na stronie nazywał się chyba tort śmietanowy, czy jakoś tak. W każdym razie dla mnie to taki sernik z bajerami ;) Jest naprawdę mega, więc podaję dalej <3 Jeśli szukasz pomysłu, czym zaskoczyć gości, to będzie właśnie to :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 366
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy na tyle, by była lekko letnia, ale wciąż płynna.
Jajka z cukrem ubijamy na puch.
Dodajemy twarożek i kakao. Ciągle ubijając, dodajemy roztopioną wcześniej czekoladę i budyń. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez około 80 minut.
350 ml kremówki ubijamy na sztywno. żelatynę zalewamy odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (odkładamy łyżeczkę cukru pudru) i rozpuszczoną żelatyną. Kwaśną śmietanę dobrze jest wyjąć z lodówki ze dwie godzinki wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej, bo łatwo robią się glutki z żelatyny. Ja akurat zapomniałam i bach, katastrofa gotowa ;)
Łączymy razem, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie miksujemy.
Masę śmietanową przekładamy na upieczony sernik i równamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Resztę kremówki ubijamy na sztywno z pozostałą łyżeczką cukru pudru (w razie wątpliwości można dodać jakiś śmietan-fix) i dekorujemy ciasto. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane listkami mięty lub melisy. Smacznego!!!!