Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia, zrobiony na jasnych herbatnikach to pyszne, lekkie, kremowe ciasto, idealne na każdą okazję.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 261
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 261
Składniki
Małą foremkę ok. 10x20cm wyłożyłam folią aluminiową. Można też użyć folii spożywczej przezroczystej lub papieru do pieczenia. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników, docinając je do wymiarów formy. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki mleczną i gorzką czekoladę. Chwilę odczekałam, a następnie mieszałam, aż czekolada się rozpuściła i utworzyła jednolitą masę. Roztopioną czekoladę odstawiłam, żeby przestygła. Resztę zimnej śmietany przelałam do wysokiej miski. Wsypałam do niej obydwa śmietan - fixy i ubiłam ją na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Do ubitej śmietany dodałam przestudzoną czekoladę i zmiksowałam do połączenia składników. Masę podzieliłam na trzy równe części. Pierwszą część kremu rozsmarowałam na herbatnikach w foremce. Na kremie ułożyłam drugą warstwę herbatników, rozsmarowałam drugą część kremu, znów ułożyłam herbatniki i rozsmarowałam trzecią ostatnią część kremu. Na ostatniej warstwie kremu ułożyłam ostatnią warstwę herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam, aż czekolada się rozpuściła i utworzyła jednolitą polewę. Polewą posmarowałam ciasto. Ciasto odstawiłam do lodówki na kilka godzin, żeby zarówno masa jak i polewa stężały, a herbatniki namiękły. Po schłodzeniu, ciasto wyjęłam z foremki razem z folią, zdjęłam ostrożnie folię, przełożyłam ciasto na talerz i pokroiłam na kawałki. Ja ciasto zrobiłam w małym rozmiarze 10x20cm. Jeśli chcecie zrobić go w standardowej blaszce, to należy wszystkie składniki podwoić lub potroić.