Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy murzynek to ciasto, które można przygotować o każdej porze roku, bez względu na okazję. Jego receptura nie jest skomplikowana, co na pewno ci się spodoba. To tradycyjny przepis, do którego nie musisz osobno robić polewy.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 483
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
W rondelku podgrzej masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao. Całość mieszaj i poczekaj aż składniki się rozpuszczą, podgrzewając na średnim ogniu. Zdejmij z palnika. Odlej 1/3 szklanki, aby masa czekoladowa przydała się jako polewa ciasta. Wmieszaj do niej pokrojone kostki czekolady albo dropsy. Zostaw do wystudzenia.
Kiedy masa będzie mieć temperaturę pokojową, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko wszystkie składniki. Masa ciasta powinna być bardzo gęsta. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Osobno ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką albo łyżką. Przełóż do formy i umieść w rozgrzanym piekarniku na 35-40 minut.
Kiedy ciasto się ostudzi, udekoruj go polewą.