Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy jeż to popisowe ciasto z PRL-u. Gospodynie przygotowywały go, aby zrobić wrażenie na gościach. Efektowny, ale też pyszny deser wymaga nieco czasu, ale jest proste w przygotowaniu. Dla smaku zdecydowanie warto. Czekoladowy jeż to ciasto bez pieczenia i na bazie herbatników. Dowiedz się, jak zrobić ten hit PRL-u. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 66
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 66
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 60
Składniki
Do wysokiego garnka przełóż margaryny i wsyp cukier. Dodaj także pokruszoną czekoladę. Włącz mały ogień i roztop na jednolitą masę. Pamiętaj, aby mieszać składniki - wtedy nic się nie przypali. Gdy już produkty się rozpuszczą, odstaw do lekkiego wystudzenia.
Wystudzoną masę zacznij ubijać mikserem (ew. trzepaczką). Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Na końcu wsyp kakao i wlej ekstrakt (aromat) migdałowy. Ubij na gładką masę.
Następnie wsyp jeszcze pokruszone herbatniki i wymieszaj masę łyżką. Włóż do lodówki na ok. godzinę, aby krem nieco stężał. W międzyczasie pokrój migdały tak, aby przypominały kolce, oczy i nosek jeża (najlepiej robić to cienkim nożykiem lub żyletką). Jeśli chcesz urozmaicić wygląd czekoladowego jeża, za oczy i nos mogą też posłużyć borówki lub rodzynki.
Na talerzu czy paterze uformuj jeża z dobrze schłodzonego kremu. Powbijaj w niego szybko kolce i wstaw do lodówki, aby dalej się chłodził. To efektowne ciasto z PRL-u wyjmij tuż przed podaniem gościom, aby nieco się ociepliło przed krojeniem.