Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowy budyniowiec"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Czas przygotowania: 50 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 porcja: 375 kcal. Cena porcji: 1,25 zł
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Delikatnie połącz z pianą z białek, obiema mąkami oraz proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. Biszkopt wystudź i rozetnij na 2 blaty.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Budyń dobrze wystudź, a następnie utrzyj z masłem. W czasie ucierania możesz dodać też grubo startą gorzką czekoladę. Blaty przełóż kremem.
Wstaw na 2 godziny do lodówki. Polewę stop. Przestudź. Oblej nią ciasto. Paseczkami polewy zrób także dekoracyjne wzorki na wierzchu ciasta.Źródło: Tina