Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe torciki z agrestem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 149
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 149
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Z mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, cukru waniliowego, jajka i masła zagnieć ciasto. Przykryj je i schłodź przez 30 minut. Wysmaruj tłuszczem 8 foremek (o średnicy ok. 12 cm).
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrój kółeczka o średnicy 14 cm. Włóż je do foremek, poprzekłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz w temperaturze 200° C przez 20 minut. Gdy się upieką, wyjmij je z foremek.
Gorzką i mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj torciki najpierw ciemną, a potem mleczną czekoladą.
Oczyść agrest, opłucz, posyp resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i zalej 150 ml wody. Gotuj przez chwilkę. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną w 4 łyżkach wody i dodaj do agrestu. Gotuj przez chwilkę, wystudź.
Truskawki pokrój, ułóż je na torcikach. Przed podaniem posyp deser pokruszonymi bezami.
Czas przygotowania: ok. 50 min. Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 500 kcal.
. Taki deser możesz też przyrządzić, zastępując agrest kulkami winogron. Wypróbuj wersje zarówno z ciemnymi, jak i jasnymi winogronami.Źródło: Na żywo