Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne i mocno czekoladowe ciasto nemesis, które smakuje jak najlepsze trufle czekoladowe. Idealne dla czekoladoholików! Kto raz go skosztuje, będzie prosił o więcej. Koniecznie przetestujcie ten przepis na idealne czekoladowe ciasto nemesis.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 83
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 83
Składniki
Posiekaj czekoladę. Do małego garnka wlej wodę oraz dodaj około 65 g cukru pudru. Podgrzewaj, cały czas mieszając do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści.
Do garnka z wodą i cukrem dodaj posiekaną czekoladę oraz masło i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, mieszając, do czasu, w którym masa będzie gotowa - stanie się wtedy błyszcząca i gładka.
Ubij białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawaj pozostałą część cukru pudru, dalej miksując. Cukier dodawaj łyżka po łyżce. Następnie dodaj sok z cytryny i żółtka, ponownie zmiksuj.
Bardzo delikatnie połącz masę z jajkami z masą czekoladową. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
Przygotuj dwie tortownice: mniejszą i większą. Mniejszą o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz zabezpiecz tortownicę folią aluminiową, żeby zapobiec przedostawaniu się wody do ciasta i przełóż do większej tortownicy.
Do mniejszej tortownicy przełóż ciasto. Do większej wlej gorącą wodę do połowy wysokości małej tortownicy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto będzie sprężyste i ścięte. Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź, na noc wsadź do lodówki.