Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla miłośników śliwki w czekoladzie. Śliwka i czekolada to dobry duet. Ciasto pyszne, ale dość ciężkie.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10521
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10521
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami 23x23cm. Na herbatniki wyłożyć słoiczek powideł i ułożyć ponownie herbatniki. Słoiczek z powidłami można wcześniej zagrzać, żeby łatwiej było powidła rozsmarować. Mleko zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, kakao dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Masę wyłożyć na herbatnikach. Może być gorąca. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Rozsmarować drugi słoiczek powideł i przykryć herbatnikami. Dobrze wystudzić. Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. I to jest ostatnia warstwa ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować połówkami śliwek z syropu i miętą. Smacznego.