Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowe babeczki z bezą"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
Formę do muffinek z 12 wgłębienia- mi wyłóż papierowymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Buraki pokrój w kostkę, wrzuć do malaksera. Dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Jajka wymieszaj mikserem z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru i cukrem waniliowym. Połącz z masą buraczaną.
Ciasto nałóż do formy na muffinki. Wstaw do piekarnika. Piecz babeczki 20–25 minut. Wyjmij, studź 10 minut w formie. Potem ostrożnie wyjmij i poczekaj, aż całkiem wystygną.
Piekarnik rozgrzej do 100°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem, stopniowo dosypując 70 g cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wymieszaj ją z sokiem cytrynowym (jeśli chcesz, żeby bezy były różowe – z odrobiną barwnika spożywczego).
Przełóż masę bezową do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na blachę wyłożoną pergaminem 12 małych rozetek (patrz zdjęcie obok). Wstaw je do piekarnika i susz przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy jeszcze przez 30 minut. Konfiturę podgrzej, przetrzyj. Spód każdej bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek.Źródło: Twój Styl