Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Czekoladowa rolada „Mozart”"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 46
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 550
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 65
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85706
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 167
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 46
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 550
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 65
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85706
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 167
Składniki
Pistacje posiekać i zagnieść z kremem czekoladowym. Z masy uformować wałeczek o dł. 38 cm. Włożyć go do lodówki. Mleko podgrzać. Marcepan pokroić na kawałeczki i dodać do mleka. Mieszać, aż się rozpuści. Potem wstawić na godzinę do lodówki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Pianę z białek wymieszać z żółtkami i wiśniówką. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować na spodzie blachy (32x38 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8-10 minut.
Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Po usunięciu papieru ciasto zrolować wraz ze ściereczką. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Ubić 50 dag śmietany i porcjami dodawać do masy marcepanowej.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Dodać do śmietany z marcepanem. Biszkopt rozwinąć, posmarować tężejącym kremem. Wzdłuż jednego dłuższego boku położyć wałeczek czekoladowo-pistacjowy. Ciasto zrolować. Wstawić do lodówki na godzinę.
Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Potem rozsmarować na półmisku. Kiedy stwardnieje, zeskrobać łopatką wiórki. Polewę czekoladową stopić, wymieszać z resztą śmietany.
Roladę oblać polewą z czekolady i udekorować czekoladowymi wiórkami. Schładzać przynajmniej 30 minut.Źródło: Życie na gorąco