Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 74
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 74
Składniki
3/4 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jajka ,ucierać dalej.Do utartej masy dodawać naprzemiennie dżem oraz rozpuszczoną czekoladę.
Mąkę wymieszać z sodą ,dodawać do masy na zmianę z mlekiem ,cały czas ucierając ,do wyczerpania składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .Blaszkę 36x24 wyłożyć papierem do pieczenia,wlać przygotowane ciasto,wstawić do piekarnika.Piec 40 min lub do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto przekroić na połowę.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.Gdy zaczyna krzepnąć ,ubić na sztywno śmietanę stopniowo dodając ser mascarpone, a na końcu galaretkę.Wyłożyć na połowę ciasta.
Przykryć drugą połową .Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej,polać ciasto posypać skórką pomarańczową.