Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dokładnie za miesiąc o tej porze będziemy zasiadać do świątecznego stołu... czas szybko leci, więc powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych smakołykach. Moja propozycja... cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi, wyszły genialne, no i ten zapach świąt unoszący się po domu :-) Poniżej przepis na 6 sztuk średnicy ok. 12 cm:
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3089
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 227
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3089
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 227
Składniki
Do miski lub na stolnicę wsypać przesianą mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jogurt, żółtka, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.
Orzechy podzielić na ćwiartki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić namoczone na ok. godzinę. Następnie przelać przez sitko.
Śliwki pokroić na połówki (jak są twardsze to też namoczyć, moje były mięciutkie). Przełożyć do miski, wsypać do nich orzechy i dodać powidła śliwkowe, całość wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować je na koła. Każde koło nakłuć widelcem i na środku rozłożyć po łyżce masy śliwkowej. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak, żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 35 minut. Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!