Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciemne ciasto z wiśniami i galaretką"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Owoce umyć, wydrylować. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić, żeby trochę stężały.
Na krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, lekko ostudzić. Żółtka rozkłócić, wlewać porcjami do ciepłego mleka. Mąki zmiksować z resztą mleka, gotować na małym ogniu, dodając ostrożnie mleko z żółtkami.
Gdy masa zyska konsystencję budyniu (uważać, by się nie przypaliła), zdjąć z ognia, wystudzić, zmiksować z miękkim masłem i alkoholem, schłodzić.
Na biszkopt: do rondla wbić całe jajka, dodać cukier. Ustawić na małym ogniu. Jajka ubijać na puszysto, dodając porcjami mąki przesiane z proszkiem i kakao.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem, piec 20 min w temp. 180oC, wystudzić. Udekorować kremem i wiśniami, zalać galaretką, schłodzić.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium