Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto ziemniaczane"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 98
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 28
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 98
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 28
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Dopilnuj, aby wszystkie były dobrze schłodzone. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj wodę i sól, zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw lekko solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką formę, robiąc dość wysokie brzegi. Ciasto upiecz na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 °C piekarniku. Na podpieczone ciasto połóż plastry batatów. Całość zalej śmietaną z jajkami. Piecz dalej w temperaturze 180 °C przez 30 minut. Danie podawaj posypane ziołami i kawałkami orzechów.Źródło: Na żywo