Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ze śliwkami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27452
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27452
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Składniki
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
Do mąki dodaj 300 g cukru, połowę masła, 1 cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, migdały, cynamon i 2 żółtka. Wyrób krótko gładkie ciasto.
Wyłóż ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę i piecz w 160 stopniach C przez ok. 15 minut.
Pozostałe żółtka wymieszaj ze śmietanką, dodaj cukier waniliowy i 125 g cukru. Zmiksuj.
Wylej masę na ostudzone ciasto i dodaj śliwki. Na wierzch połóż kruszonkę, która zrobisz ugniatając resztę masła i mąki z odrobiną cukru.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na kolejne 45 minut.Źródło: Tele Tydzień