Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto z wykorzystaniem owoców żurawiny z nalewki.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9834
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 57
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9834
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 57
Składniki
W większej miseczce ucieramy (miksujemy) jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy i skórkę cytrynową. Podczas ucierania dodajemy stopniowo olej i po krótkiej chwili mleko. Podczas dodawania wszystkich składników cały czas ucieramy wałkiem lub miksujemy mikserem.
W drugiej miseczce mieszamy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo dodajemy do ucieranej masy cały czas ucierając wałkiem lub miksowania mikserem. Do utartej masy dodajemy owoce żurawiny, mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy do posmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą prodiża z kominkiem. Masę rozkładamy równomiernie. Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu musimy odczekać 15 minut żeby otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Po wyjęciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego!!!