Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z pianą i konfiturą truskawkową"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 172
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 226
Składniki
Ciasto: mąki, proszek do pieczenia i cukry wymieszaj. Dodaj żółtka, margarynę i smalec, posiekaj, wyrób. Ciasto owiń folią, chłodź 30 minut. Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość pół cm, wyłóż blachę (brzegi do połowy wysokości). Piecz 10 minut w temp. 200°C.
Białka ubij z cukrem pudrem. Podpieczone ciasto posmaruj konfiturą truskawkową. Ułóż jeżyny (mogą być też inne owoce), posyp płatkami migdałowymi. Posmaruj ubitą pianą.
Na wierzch zetrzyj na tarce resztę schłodzonego ciasta. Piecz 25 min w 180°C. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
By piana nie opadła, musisz ją długo ubijać, pod koniec dodając cukier. Powinna być lśniąca i sztywna. Warto też dodać mąkę ziemniaczaną.Źródło: Chwila dla Ciebie