Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z nadzieniem marcepanowym"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 302
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 87
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 302
Składniki
Do ciasta, jeszcze przed pieczeniem, możesz dodać kawałeczki pomarańczowej, kandyzowanej skórki albo rodzynki. Jego smak będzie jeszcze ciekawszy.
Mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem do misy. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Następnie uformuj je w kulę i odłóż w chłodne miejsce na ok. godzinę. Po wyjęciu rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 3 mm.
Brytfannę z wyższą krawędzią wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż w niej ciasto tak, aby uformować wyższą krawędź.
Marcepan pokrój na małe kawałki, a potem utrzyj z jajkami i ma- słem. Rozsmaruj nadzienie na cieście w brytfannie. Piecz całość w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Porzeczki oczyść, opłucz i osusz. Następnie rozłóż je na ostygniętym cieście. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą wyłóż na porzeczki. Placek w brytfannie wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcal.Źródło: Na żywo