Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z marmoladą i orzechami"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 151
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 837
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 151
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 10524
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 837
Składniki
Drożdże rozkrusz do misy i wymieszaj w jednej trzeciej letniego mleka. Dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy, jajko i żółtka. Dodaj resztę mleka i rozgrzane, letnie masło. Ze wszystkich składników zagnieć sztywne ciasto. Podziel je na trzy części i z każdej z nich rozwałkuj cienki placek.
Orzechy wymieszaj z cukrem. Na blasze z wyższą krawędzią połóż jeden placek ciasta. Równomiernie posmaruj połową marmolady różanej i posyp połową mieszanki orzechowej. Przykryj drugim plackiem i powtórz te czynności. Przykryj ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło.
Kilkakrotnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je w temperaturze 180° C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu zostaw w formie. Polewę rozgrzej i rozsmaruj na cieście. Gdy stężeje, pokrój w trójkąty. Na każdy połóż kleks marmolady malinowej i połówkę orzecha.
Czas przygotowania: 75 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja ok. 350 kcal.
Zamiast polewy czekoladowej wierzch ciasta możesz udekorować prażonymi płatkami migdałów albo np. kolorową posypką.Źródło: Na żywo