Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie ciasto. Zrobiłam je raz i od tego czasu często pojawia się na moim stole. Przy czym maliny i winogrona czasem zastępuję innymi owocami.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Jajka rozbijamy do miski i za pomocą miksera ubijamy przez co najmniej minutę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy, aż powstanie pulchna, gładka masa. Wlewamy aromat waniliowy, mieszamy chwilę. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo, na przemian z olejem, dodajemy do masy. Miksujemy, aby składniki dokładnie się połączyły. Blachę o wymiarach około 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu wtykamy maliny i przekrojone na połówki winogrona. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 50 minut, to tzw. suchego patyczka. Kroimy dopiero po przestudzeniu. Ciasto można posypać cukrem pudrem.