Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje bajecznie i zachwyca!
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3240
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2853
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 37
Ciasteczka są bardzo smaczne, aromatyczne i słodkie. Idealne do kubka kawy lu...
Odsłon: 3240
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 2853
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 37
Składniki
Mąkę przesiać przez sito do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatową.
Osobno wymieszać marsalę i sok pomarańczowy.
Mąkę podzielić na trzy części, marsalę z sokiem na dwie.
Masło ucierać z cukrem ok. 8 min.
Po czym dodawać po 1 jajku i znów ucierać ok. 1 min.
Dodać aromat waniliowy i tartę skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać.
Następnie szybko ale ostrożnie mieszając dodać 1/3 mąki i połowę marsalę, potem znowu 1/3 mąki, resztę marsalę i resztę maki.
Tortownicę o średnicę 21 cm nasmarować masłem.
Ciasto dać do tortownicy i wyłożyć na ciasto połowę maliny.
Upiec ciasto w temperaturze 200 stopni 20 minut.
50 g masła rozpuścić na słabym ogniu.
Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.
Ciasto polać rozpuszczonym masłem i upiec jeszcze ok. 20 minut. Gotowość sprawdzić patyczkiem.
Gotowe ciasto wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrem, dodać aromat waniliowy.
Górę ciasta nasmarować bitą śmietaną i ozdobić malinami.