Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z kruszonką i rabarbarem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 150
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 447
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i pokrojone masło. W kubku wymieszaj żółtka ze śmietaną, dodaj do mąki, posiekaj nożem. Krótko wyrób, do 1/3 ciasta dodaj 1 łyżkę mąki, ponownie szybko zagnieć i włóż do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.
Beza: ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy, ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wtedy wsyp budyń, wymieszaj. Rabarbar pokrój na kawałki (2-3 cm) i posyp cynamonem, wymieszaj.
Większą część ciasta rozłóż na blasze (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułóż rabarbar, na nim – pianę, a na nią zetrzyj schłodzoną 1/3 część ciasta. Piecz w 180°C ok. 45 min.Źródło: Świat kobiety