Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z jabłkami na kruszonce"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 306
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
<strong>Przepis przysłała Monika Gorowa ze Świebodzina</strong>
Ciasto: drożdże posyp cukrem, odstaw. Gdy się lekko stopią, dodaj żółtka, cukier waniliowy i sól, wymieszaj. Mleko lekko podgrzej, wlej do ciasta, wyrabiaj, wlewając olej i wsypując mąkę. Dobrze wyrób, aż ciasto będzie odstawało od brzegów miski. Uformuj kulę, posyp mąką, przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Ciasto ponownie lekko zagnieć.
Kruszonka: zagnieć. Jabłka umyj, pokrój na plastry, wytnij gniazda nasienne. Winogrona umyj, osusz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż ciasto. Posyp kruszonką. Ułóż plasterki jabłek, w środki włóż winogrona, posyp cukrem cynamonowym. Piecz ok. 50 minut w temp. 180°C. Ciasto ostudź, posyp cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie