Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z dynią"
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Składniki
Dynię obierz i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię i również podsmaż. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Wlej 2 szklanki wody i mleko. Wszystko razem zagotuj. Dodaj smalec i gotuj przez 2 minuty, odstaw.
Dla złagodzenia smaku dodaj masło, a następnie połowę sera. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem. Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy na ciasto.
Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej część sosu pomidorowego i posyp resztą sera. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj z resztą sosu.Źródło: Na żywo