Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z cytrynową konfiturą"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 257
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 358
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy stopniowo 200 g cukru i ubijamy, aż piana stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy 30–35 minut w 140oC.
Rozkładamy lnianą ściereczkę. Posypujemy ją cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Na ściereczkę wykładamy upieczoną bezę. Studzimy.
Serek mascarpone łączymy z jogurtem, 75 g cukru, cukrem waniliowym i miksujemy na gładką masę. Konfiturę podgrzewamy z 3–4 łyżkami wody, aby stała się płynna. Odstawiamy do ostudzenia. 4. Masę serową rozsmarowujemy delikatnie na bezie. Na środek wykładamy płynną konfiturę. Powoli zwijamy roladę, zaczynając od krótszego boku. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.Źródło: Rewia