Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z brzoskwiniami i kremem budyniowym"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2154
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 986
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2154
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 986
Składniki
Z brzoskwiń usuń skórki oraz pestki. Pokrój w ćwiartki lub ósemki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Następnie dodaj olej, suche oraz mleko. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż brzoskwinie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Do 1 szklanki mleka dodaj mąkę, proszek budyniowy i żółtko, zmiksuj. Do pozostałego mleka wsyp cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masło utrzyj mikserem na puch. Łyżka po łyżce dodawaj wystudzony budyń wciąż miksując. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Włóż do lodówki. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie