Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z białek z bakaliami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Składniki
Opłucz i odsącz rodzynki. Około 2/3 kandyzowanych owoców pokrój na kawałki. Czekoladę i orzechy pokrój na małe kawałki. Rozpuść masło i przestudź.
Ubij białka, stopniowo dodając cukier, później ostrożnie wymieszaj pianę z rodzynkami, owocami, czekoladą i orzechami. Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone masło, białko z bakaliami i dobrze wymieszaj.
Podłużną formę (do chleba) wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię. piecz 40 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu pozostaw na krótko w formie, później wyjmij i pozwól zupełnie wystygnąć. Polewę czekoladową rozgrzej w kąpieli wodnej. Pozostałe kandyzowane owoce pokrój w paseczki. Upieczone ciasto polej polewą, udekoruj kandyzowanymi owocami i wstaw do lodówki do stężenia.
Czas: 70 minut | Koszt: do 20 zł | Poziom: łatwy |14 porcji, 430 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień