Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z bezą kawową"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję cukry, żółtka, margarynę i śmietanę. Szybko wyrabiam ciasto. Chłodzę je w lodówce (20 min), po czym wylepiam nim blaszkę (23x39 cm). wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 min w temp. 180oC.
W tym czasie przygotowuję masę truskawkową. Truskawki myję, osączam z wody, usuwam szypułki, kroję na połówki. Wkładam je do garnka, zalewam 1/2 szklanki wody, wsypuję cukier i gotuję na małym ogniu 3 min, aż cukier się rozpuści.
Budyń rozprowadzam w 1/2 szklanki wody, tak, żeby nie było grudek. Wlewam do truskawek i, stale delikatnie mieszając, gotuję jeszcze 2 min. Masę lekko przestudzam i rozkładam na podpieczonym kruchym spodzie.
Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Wsypuję cukier puder i miksuję. Kawę rozpuszczam w łyżce gorącej wody, studzę i cienkim strumieniem wlewam do bezowej masy, mieszam. Rozkładam ją na cieście. Piekę je 25-30 min w temp. 170oC.Źródło: Kobieta i życie