Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z batonikami kokosowymi"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Batoniki pokrój na mniejsze kawałki. Do przesianej mąki pszennej dodaj mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękki tłuszcz, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku. Na koniec wsyp suche , wymieszaj.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem. Wlej 1/3 ciasta, rozłóż połowę batoników. Na to wylej 1/3 ciasta, rozłóż pozostałe batoniki i przykryj pozostałym ciastem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Śmietankę wlej do rondelka, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, odstaw na około 2 min. Następnie wymieszaj, aż czekolada się roztopi. Tak przygotowaną polewą udekoruj wystudzone ciasto.
80 minut. Porcja: 550 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie