Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 342
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 342
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Do powstałej masy partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. przez ok 35 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto upuścić w formie z ok 30cm na podłogę. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Bitą śmietanę ubić mikserem, dodać śmietanfix i cukier. Przygotować polewę czekoladową: masło roztopić w garnku, zdjąć z ognia, dodać cukier, kakao i mleko, dobrze wymieszać. Oba blaty nasączyć przygotowaną wcześniej i wystudzoną herbatą. Dolny biszkopt posmarować dżemem, na to delikatnie wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim blatem, polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.