Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto wieniec malinowy"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2100
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 950
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20952
Polecam.
Odsłon: 469
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2100
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 950
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20952
Polecam.
Odsłon: 469
Składniki
<strong>Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>
Ciasto kruche: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier i jajko, zagnieć. Schłodź. Wylep tortownicę o śr. 24 cm. Ponakłuwaj.
Ciasto ptysiowe: 150 ml wody, masło, cukier i szczyptę soli zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę, połącz, ostudź. Wbij jajka, utrzyj. Włóż do szprycy, wyciśnij trzy koła na cieście, zostawiając środek wolny.
Z reszty ciasta wyciśnij małe ptysie do dekoracji. Piecz 20-25 min w 200°C. Ostudź.
Śliwki pokrój, posyp cukrem, gotuj 10 min. Dodaj proszek budyniowy, gotuj 2 min. Zmiksuj, ostudź. Kremówkę ubij z cukrami i zagęstnikiem. Napełnij małe ptysie, ułóż na brzegu ciasta. Na środek wylej masę śliwkową. Posyp malinami i jagodami.Źródło: Chwila dla Ciebie