Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wenus czyli delikatny, piankowy sernik o cytrynowym smaku, na biszkopcie i z kokosową posypką. Pyszne ciasto na każda okazje. Jego dużą zaletą jest prostota wykonania no i oczywiście smak. Bardzo polecam użycie kremu cytrynowego do tego przepisu, ale jak najbardziej możecie zastąpić go ulubionym dżemem.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
Składniki
Zrobić biszkopt: do białek dodać szczyptę soli i utrzeć na sztywną pianę wraz z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, obie mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.
Gotową masę na biszkopt, przelać do formy wyłożonej pergaminem. Moja blacha o wymiarach 29 x 25 cm. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C przez około 25 – 35 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na dwie części. Jedną z nich ułożyć z powrotem na dnie formy.
Zrobić masę serowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. W dużej misce ubić śmietankę z cukrem, a następnie dodawać do niej po łyżce twarogu, cały czas mieszając, najlepiej mikserem ręcznym.
Kiedy ser i śmietanka się połączą, powoli dodawać do nich wystudzoną galaretkę. W dalszym ciągu dokładnie mieszając. Chwilkę odczekać i kiedy masa serowa zacznie tężeć, wyłożyć ja na wierzchu pierwszej połowy biszkoptu. Następnie masę nakryć drugą połową ciasta. Ciasto z wierzchu posmarować kremem cytrynowym lub dżemem i posypać kokosowa posypką.
Posypkę robimy rozpuszczając na patelni masło z cukrem i dodając do rozpuszczonego masła wiórki kokosowe, które należy chwilkę na maśle podprażyć. Wiórki maja być chrupiące, ale ciągle jasne w kolorze. Trzeba uważać aby ich nie spacial. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!